Количка

0 артикула

Категории с падащо меню

Акордеонни категории

Вижте всички статии

Защо децата трябва да четат книги?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен.“ - Фредерик Дъглас

От малки сме научени, че четенето ни дава огромни възможности и ползи. Особено важно е за децата е да заобичат четенето и да създадат навици от малки. Затова в следващите редове ще обърнем вниамние върху ползите от четенето за децата.

Преди да стане читател, детето всъщност е слушател и то от много ранна детска възраст. Още в първите месеци, когато то започне да проявява интерес към различни предмети и да задържа вниманието си при говор, родителите започват да разказват и четат приказки. Тази дейност е една от ключовите, която развива уменията на детето да комуникира в последствие, тъй като то разучава жестове, мимики и възклицания.

Четенето изгражда лексиката

думи, книги, учебници

Когато възприемат нова информация непозната до този момент за тях, децата обогатяват своя речник. Неминуемо колкото повече книги четат, толкова повече нови думи ще срещат малгучаните и така ще създат богат набор от лексика и изразни средства.

Четенето развива въображението

В днешно време е все по-трудно да накараш едно дете създаде игра или история само  с помощта на собственото си въображение. Това се дължи на факта, че в ежедневието превалират технологиите – телевизията, таблетите. Малчуганите възприемат информация чрез видео и така възможността мозъкът им да си визуализира картини и истории намалява. От друга страна пък четенето на книги развиват въображението и креативността до невъобразими степени. Всички сме усещали онова интересно чувство, когато преминаваш през стрници изпълнени само с текст, а някак все едно пред очите се разиграва прочетеното.

Четенето има отражение в емоционалността

емоджита

Децата, които обичат да четат, много по-успешно изразяват емоциите си в думи, отколкото в остри или прекалено емоционални реакции, когато са наранени или ядосани.

Четенето дава примери за подражание

Сюжета в книгите е изграден върху истории, които могат да послужат за пример на малчуганите. Приказките, басните, в последствие романите и другите четива помагат за усвояването на ценности и морал, което ще благоприятства за добрите и коректни отношения на детето с обществото.

Четенето развива уменията за учене

книги, учебници, ученически пособия

Ако от ранна възраст детето се научи да чете, това може да изиграе съществена роля в по-лесното усвояване на уроците в по-късен етап от обучението му.

В заключение бихме искали да обобщим, че със сигурност позитивите от четенето са много. Важно е обаче в желанието си да накараме детето да стане читател да не го облъснем от него. За да не се получи това е добре да не прекалявате с натиска – например определен брой станици, или задължително четене на книги, към които детето не проявява интерес.

В нашия онлайн магазин ще откриете богат асортимент от детски книги за четене с гатанкти и приказки, както и книжи за оцветяване!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари